Колко цетана е разликата между обикновен и супер дизел?

Тук и само тук е мястото да се оплаквате, хвалите, питате и отговаряте за всичко, което е свързано с разхода на гориво на автомобила ви. Отнася се за всички модели.
Аватар

SoSo

Кара: Peugeot 607 2.2 Hdi / Peugeot 406 Estate 2.0i 16V / Peugeot 306SL 1.9D / Peugeot 106 1.0 Mi / Citroen Jumpy 1.9 TD
Обратна връзка:

Re: Колко цетана е разликата между обикновен и супер дизел?

Мнение от SoSo » 18 Яну 2014, 21:11

За предозиране и престараване ми беше думата. Иначе си прав. :drink:
Peugeot Fans Bulgaria

"Нещо от фолио" - един начин да си уникален!

Аватар

Tisho777

Кара: Citroen Xantia II Estate '99 1.9 TD

Мнение от Tisho777 » 20 Яну 2014, 22:35

Гледах преди време комън рейл дюзи на дизел, който е каран и с керосин/спирт за горене в нафтата. Бяха се разтопили съвсем леко, но корозията по тях беше зловеща.

Досега съм сипвал само веднъж една добавка за чистене на дюзи+горивна система (продава се в ОМV в малки бели шишета, които са за веднъж на цял резервоар), и съвета ми от съсед таксиджия (пенсиониран авиоинженер) на дизелово такси, бе това упражнение да се прави само веднъж на 50 000 км.

От тогава съм сипвал единствено двутактово, а ако нещата загрубеят зимата - инструктиран съм да сипвам и малко бензин да не се стяга нафтата. Никакви спиртове, керосини, дураблюбове (звучи като марка вазелин) и т.п. Който иска да си експериментира с двигателя, да заповяда.

Моите 2 стотинки по въпроса. :brush:

Аватар

hristoxm

Кара: ше:Visa 1.1+Visa 1.1, BX 1.4 Leader, XM exclusiveDK5ATE сега XM exclusive Y4 DK5ATE 95Kw,черен металик, за жената Picasso 2.0 HDI

Мнение от hristoxm » 20 Яну 2014, 23:22

Тишо, това което си видял по дюзите може да бъде причинено от амнайси други неща, едва ли е виновен спирта и керосина, или някаква добавка. При добавките иима съвсем друг проблем, производители и недобросъвестни търговци измъкват парите на лековерни клиенти. Особенно , ако клиенти си внуши, че след като е сипал нещо си в резервоара и колата е хукнала и мирише нафтата. Ама пък който има излишни пари за харчене, проблема си е негов. :amii:
P.S. Между другото, спирт се добавя, ако има съмнения за вода в резервоара„ е не половин резервоар разбира се, та спирта се разтваря във водата, но едновременно с това права емулсия с нафтата и по този начин водата без да причнява вреда на двигателя изгаря.
ХМ, това не е кола...това е начин на живот! :citroenrulz:
C4Picasso 2.0 HDI exclusive, XM 2.5 TD exclusive

Симона София
Нов потребител
Кара: Citroen C3 1.4 Бензин

Мнение от Симона София » 09 Окт 2024, 08:07

c_chanev написа:
17 Яну 2014, 22:47
Пропуснал си да налееш Дуралюб... те тогава щеше да видиш какво става :ti ma prebi:
Какво става тогава и от къде го купуваш този Дуралюб ?

Аватар

liuliu

Кара: C5-I V6 с ръчка с ГИ STAG 300 и домашно лъвче 306 1,9 D

Мнение от liuliu » 10 Окт 2024, 11:24

Пак ли налазихте форумите с тоя Дуралюб. В Пежо форум същата работа.
Двигателят е двигател, когато е дизел.
"Единственото нещо, което можеш да направиш преди мач с Барселона, е да отидеш на църква и да се помолиш" - Гордън Стракън.

Жоро

Кара: C4, 1560 cm³, HDI, 80 kW, 2010 г.

Мнение от Жоро » 10 Окт 2024, 16:26

Да, събуждат се много стари теми и накрая изниква тази добавка.
Нещо на скрита реклама ми прилича.

krassitch

Кара: Пежо Експерт 1,9 ТД

Мнение от krassitch » 12 Окт 2024, 22:37

Разлика между обикновен и премиум дизел се усеща отчетливо във вървежа.Когато тествах, разликата в цетата беше 0,35 лв някъде, според мен е много.Сега не знам колко е...Слагал съм добавка за дигане на цетановото число на Лики Моли, за 50 литра гориво цената беше към 17,50 лв.Скъпо е, и не съм купувал повече.Усеща се, че върви повече, може би дига цетановото число с около 5 единици...За състезатели си струва :wink:

Аватар

VK

Кара: Peugeot 308; 1,6 diesel

Мнение от VK » 13 Окт 2024, 08:52

Интересното е че при нас разликата в цената на двата дизела е значителна 30-40 стотинки.
В Турция, който е ходил до Одрин например, на Шел , разликата обикновен дизел с V-Power е 2-3 до 4 стотинки.
Не знам дали нещо различно има във добавките, но е доста. Сигурно е за да се ощавят по-платежоспособните клиенти, със премиум коли, които трябва да зареждат с такова гориво.

ivo_63

Кара: Citroen C4X Plus 1.2 puretech

Мнение от ivo_63 » 14 Окт 2024, 15:22

За 20 години каране на дизел см зареждал предимно където ми е по път, зареждал съм предимно нормален дизел и съм пробвал еко-меко-турбо и т.н., и добавки съм слагал пробно / два пъти чек за смяна на горивен филтър и дотам бях с добавките/ . Така четях и аз по форумите как като сложат от скъпия дизел колите им литват, как като сложат двутактово масло мотора мърка и т.н., за жалост аз никога не съм усещал нито мъркане , нито нещо по-особено да ми "литва" колата. И разлика в разхода не съм констатирал,така че си карах с нормален дизел.

Шофьора
Четящ
Кара: C 4, 1,6/92 HDI

Мнение от Шофьора » 02 Ное 2024, 09:46

Здравейте на всички! Да споделя и моето мнение относно темата. С моя скромен 40 год.опит като водач на МПС, предимно бензинови, отскоро съм вече собственик и фен и на.....дизела!!! :bigsmile: Като напълно начинаещ ползвах каквото са ползвали и другите дизелджии като двутактово масло, добавки разни, да не им правя реклама не казвам какви, малко бензин, малко спирт. Не съм усетил някаква разлика в повратливостта на мотора а и в разхода....е освен в джоба!!! Имах леки проблеми с г.филтер, с регенерацията на DPF а. Колата се кара предимно градско и на къси разстояния! От една година зареждам от скъпата нафта на една голяма верига бензиностанции, и мога да споделя разликите. Мотора стартира много по лесно, без да се замисля :D , регенерацията си работи перфектно и се активира след повече изминати км, малко по пъргава е, въпреки годините и навъртяните км.Разхода ми падна като за сравнение ще кажа че с 55 л преди минавах 930,950 км, сега минавам 1050, 1100 км с тези литри. Винаги зареждам празна_пълна!!! Така че за мен има разлика между обикновен и скъп дизел и тя е вполза на по скъпия
Si vis pacem para belum!

Аватар

gkanev

Кара: c5 DW12BTED

Мнение от gkanev » 03 Ное 2024, 18:48

Когато една помпа за високо налягане започне да хвърля стружки т.е се разрушава, някоя от дюзите пикае, никакви добавки прибавки и надбавки не помагат. Колата влиза в сервиз и там се решава проблема. Малко масълце двутактово, тритактово,четиритактово и прочее както и разни добавки съдържащи смазочни свойства само намаляват шума, което води до измамното усещане за подобрение. Аз съм на 60 и никакви хапчета не могат да ме върнат поне на 50. Същото е и с колите, няма какво да се лъжем. Но тук може да се поднови всичко, при човека не!

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “Разход на гориво”