Покупка на нов Citroen C4 X

Искате да си купите Citroen, но не знаете какво да гледате или вече сте си купили. Погледнете ПЪРВО тук!

Автор на темата
DDanailov
Новак
Кара: Audi Allroad 3.0 TDI / Citroen c4 X

Покупка на нов Citroen C4 X

Мнение от DDanailov » 26 Юни 2024, 01:06

Здравейте,

След дълго търсена на автомобил на вторичния пазар стигнахме до заключение , че ще се насочим към закупуването на нов такъв.

И понеже бяхме харесали Citroen C5 aircorss i C4 X решихме да си запазим тест драйв и на двата, като по - вероятно е да вземем C4 X.

Всичко беше прекрасно докато не поразпитах и зачетох за бензиновия двигател 1.2 Puretech 130 к.с. 3 цилиндров. Доста има изписано и снимано за двигателя и ремъка при маслото. Говори се , че след 2022 са правени подобрения и евентуално проблемът е решен или поне не е толкова голям.

Ще се радвам ако някой има наблюдения или има кола с този двигател да сподели опит.

Другият вариант, ако се откажа от бензина е 1.5 дизел BlueHDI отново 130 коня, 4 цилидров.

Благодаря предварително на отзовалите се.

Аватар

angel_hart

Кара: С-5 II 2.0HDI 2006г. exclusive,Ситроен-С3 II 1.4HDI exclusive

Re: Покупка на нов Citroen C4 X

Мнение от angel_hart » 26 Юни 2024, 11:37

Колега според мен тук дилема няма. 1.5 дизел BlueHDI 130 коня, 4 цилидров,това е колата. Нямам такъв, но впечатленията от мой приятел, който си купи нов С4 са прекрасни. За двигателя с 3 цилиндъра без коментар :ccc: .
Ситроен-Axel 1.1
Ситроен-ХМ 2.0I
Ситроен-ZX 1.4 Aura
Ситроен-Xantia II 1.9TD
Ситроен-С5-I 2.2HDI
Ситроен-C5-II 2.0HDI
Ситроен-С3-II 1.4HDI

Аватар

гмм

Кара: xsara комби 1.6 16v бензин 108кс 01г

Мнение от гмм » 26 Юни 2024, 11:46

Ако се спрете на 1.5 дизел проучете с кой модел верига е между двата разпределителни вала, дали е 7 мм или 8мм, защото това е слабо място на този агрега. Силно се надявам при положение, че ще се купува чисто нов, вече да ги правят с 8 милиметрова верига за да се избегне проблема със скъсването ѝ.

Аватар

yan4o

Кара: С5 2.0hdi '03 - червения хипопотам; C5 Aircross 1.5hdi `20
Обратна връзка:

Член на Клуб Ситроен-България

Мнение от yan4o » 26 Юни 2024, 12:10

Мисля, че след като е установен проблемът, ги произвеждат вече с 8 мм верига, някъде от 2020-а насам, така че не би трябвало това да е кахър.
Иначе като тяга и икономичност - 1.5 е изключително подходящ е за С4 (аз съм със същия, но на С5Aircross). Карах тестово С4 Х с 1.2 бензина - също ми се стори приличен вървежа, а и определено е по-тих, така че според мен - който и от двата да вземете, като за нова кола, едва ли ще съжалявате. Предполагам автомат ще е колата - пълен кеф е.
Минута смях прибавя година живот. Условно. :-)

pvalchev

Кара: C4P

Мнение от pvalchev » 27 Юни 2024, 10:27

1.2 Puretech не е такъв проблем, за какъвто се представя тук. Двигателят е вече повече от 7-8 години в производство и се вгражда в Peugeot, Citroen и Opel. Вярно е, че има регистрирани случаи на проблеми св ремъка, но това са по-скоро единични случай, а не правило. Много е важно да се слага само предписаното масло и редовната смяна. Проблемните ремъци идват доколкото си спомням от Continental, новите имат променен състав и не се разпадат. Ремъкът е обект на годишната инспекция и се следи за състоянието му. Интервалът на смяна е променен и вече е 6 години или 100 000 km.
При мен С4Р 2017г ремъкът е сменен при сервизна акция през 2023 год точно 4 месеца преди плановата смяна. В моят случай, ремъкът беше от проблемната серия, но за щастие без износване за близо 5,5 години. От сервиза го смениха безплатно, защото съм им редовен клиент (това не трябваше да го пиша, може би).

Според мен, двигателят се справя добре на С4 Пикасо, среден разход около 7.8 л/100 км за целия пробег до сега - 90 000 км. Аз не взех дизеловия двигател, заради по-високата цена. Дизелът ще е по-икономичен в дългосрочен план, бензиновия двигател - с по малки разходи за поддръжка (няма SCR, няма AdBlue).
Ако купувах сега кола, щях да се насоча към електрическа - не карам много, не минавам дълги разстояние имам гараж и т.н.

Ако има по-конкретни въпроси, ще отговоря.

valioman
Новак
Кара: Citroen C4X Petrol

Мнение от valioman » 01 Юли 2024, 18:03

Здравей , аз съм собственик на C4X от една година бензиновата версия с ръчна кутия , засега само положителни отзиви за машинката.
Прехвърлих се от тойота дизел 90к.с. и честно казано не ми липсва "турбо ритника" който получавах при дизела.
Двигателчето е достатъчно "пъргаво" при изпреварване .. и честно казано не се усеща кога се вдига скоростта ... трябва често да се гледа скоростомера :).
Като екстри моята е базова + камера и седалки с отопление ... но "базовите" благинки са и напълно достатъчни ... засега.
Като разход ... реално 6,5/100 по нашите пътища ... като не съм от най=примерните водачи.
На магистрала спокойно си стига ограничението на двигателя (за моя случай 185км/h).
Като возия само една забележка ... досадното притракване когато миниеш през по-дълбока дупка ... все едно амортисьорите са се откачили и тропат по купето.
Засега излезе само един дефект (който аз лично не забелязах) , който беше отстранен при сервизна акция . а именно микрофона на хедсфрий системата.

Автор на темата
DDanailov
Новак
Кара: Audi Allroad 3.0 TDI / Citroen c4 X

Мнение от DDanailov » 06 Юли 2024, 17:35

Благодаря на всички за отговорите и информацията.
В крайна сметка се спряхме на 1.5 дизел. Не успях да преодолея 3-те цилиндъра. Чакаме колата другата седмица. Citroen c4 x max стандартен сив цвят с някой допълнителни екстри, произведена юни 2024. Гледахме само налични , но определено си заслужава като се има предвид , че цената е около 5 хиляди по - малко.
Малко информация от СФА от техните механици. Твърдят че проблемът с 1.2 и ремъка го няма от 2 години и производителят на ремъка е сменен. Двоумяхме се за хибрид или дизел, но не караме толкова много в града и това наклони везните. При хибридните вече няма ремък а верига.
За веригата на дизеловите , която е създавала проблем също ми казаха , че вече е 8мм.

Сега я очакваме с нетърпение точно за летния сезон. :) :jako:

Аватар

VK

Кара: Peugeot 308; 1,6 diesel

Мнение от VK » 07 Юли 2024, 19:11

Браво, хубав, правилен избор сте направили. Не може да се съпоставят 1.5 дизел със 1.2 бензин (т.нар. фуражомелка). Все пак един ден ще трябва и да я продадете на вторичния пазар и следващия купувач да може да я кара. А при 1.2 бензин - ще трябва да прави основен ремонт на двигателя.

Аватар

liuliu

Кара: C5-I V6 с ръчка с ГИ STAG 300 и домашно лъвче 306 1,9 D

Мнение от liuliu » 08 Юли 2024, 15:46

8 мм верига??? Че на колелото ми е по - широка... :mrgreen:
Двигателят е двигател, когато е дизел.
"Единственото нещо, което можеш да направиш преди мач с Барселона, е да отидеш на църква и да се помолиш" - Гордън Стракън.

ivo_63

Кара: Citroen C4X Plus 1.2 puretech

Мнение от ivo_63 » 20 Сеп 2024, 19:36

VK написа:
07 Юли 2024, 19:11
Браво, хубав, правилен избор сте направили. Не може да се съпоставят 1.5 дизел със 1.2 бензин (т.нар. фуражомелка). Все пак един ден ще трябва и да я продадете на вторичния пазар и следващия купувач да може да я кара. А при 1.2 бензин - ще трябва да прави основен ремонт на двигателя.
всички коли включително и 1.2 на автокъщите са на 350 000 + реални километри и Ганьо ги взема на 150 000 "реални" и ги кара още 200 000

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “Искам да си купя / Купих си - Citroen”