ВАЖНО!
Във връзка с прилагането на Регламент /ЕС/ 2016/679, СНЦ „Клуб Ситроен - България“ ще предприеме промяна в политиката за обработване на личните данни. Ще бъдете информирани какви данни се събират и с каква цел, след което ще е необходимо Вашето съгласие. В случай, че не желаете да предоставите лични данни, профилът Ви във форума ще бъде деактивиран

Sensodrive -> проблем

Производство: (2002-)
Аватар

Ross
 
 
Мнения: 2658
Регистриран на: 09 Ное 2007, 10:24
Кара: Евро 6
Местоположение: 13051 DE

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от Ross » 25 Сеп 2016, 10:42

Не съм сменял активатор.
Но който е сменял пак след време е имал проблеми. Аз попаднах на австралийски форум и там също препоръчват в крайна сметка смяна на скоростната кутия. Та май няма оправия.
Челно с 70!

Citroen C3 XTR 1.6 16v - 110 PS

:citroenlo2: Cactus 1.6 HDI - 99 PS


pich567
Четящ
Мнения: 8
Регистриран на: 20 Окт 2013, 19:33
Пол: мъж
Кара: Citroen C2 VTR 1.6i
Местоположение: София

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от pich567 » 28 Сеп 2016, 17:50

Ross написа:Не съм сменял активатор.
Но който е сменял пак след време е имал проблеми. Аз попаднах на австралийски форум и там също препоръчват в крайна сметка смяна на скоростната кутия. Та май няма оправия.
Мерси, Ross,

И от сервиза ми казаха, че няма смисъл да налея пари за това. И сега ще гледам да я закрепя и ще я продам.
Естествено, ще кажа на бъдещия собственик проблемите, за да няма после недоразбрали.


adichev
Нов потребител
Мнения: 20
Регистриран на: 31 Мар 2016, 13:37
Пол: мъж
Кара: Peugeot 807 2.2 HDI / Peugeot 307 1.6 газ/бензин / Citroen C2 1.6 VTR / Citroen C5 X7 3.0 HDI
Местоположение: Варна

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от adichev » 02 Окт 2016, 12:27

Каква е идеята да се сменя и скоростната кутия?
То така излиза, че всъщност се скапва скоростната кутия, която на свой ред прецаква долната помпа, така ли?


SuperNas
Четящ
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Юли 2017, 08:10
Пол: мъж
Кара: Citroen C3 1.4hdi

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от SuperNas » 06 Авг 2017, 20:48

Виждам, че никой не писал скоро по тази тема и дано проблемите ви са оправени.
За съжаление аз имам същия проблем със С3, в големите жеги на климатик в София започна да ми изписва "Gearbox Faulty" и на сфетофар няколко пъти неможах да тръгна и след кратковременен престой си се оправя, но е доста неприятно и по някой път може да стане доста опасно.
Искам да попитам колегите, които са със Sensodrive, дали като дадат на контакт clutch actuator-a издава същите звуци като моя (имам чувството, че се опитва да натисне още палчето на съединителя, но не успява и продължва да се мъчи). Замислил съм да го регулирам, но все пак да попитам и тук дали някой е имал същия проблем и дали това е нормално, преди да съм отвил 3-те болтчета за реглаж на актуатора?

Ето и клипче: https://www.youtube.com/watch?v=ITHdH6eMwJQ

Благодаря предварително! :C2HO5OH:

Аватар

Ross
 
 
Мнения: 2658
Регистриран на: 09 Ное 2007, 10:24
Кара: Евро 6
Местоположение: 13051 DE

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от Ross » 09 Авг 2017, 04:45

Колата не ми е под ръка па и отдавна не съм я карал та за такъв шум не помня. Но ще те изчакам да видим дали ще има промяна. Макар че според мен некъде в токовете се крие проблема. Не е механичан.

Изпратено от моят SM-G389F с помощта на Tapatalk

Челно с 70!

Citroen C3 XTR 1.6 16v - 110 PS

:citroenlo2: Cactus 1.6 HDI - 99 PS


SuperNas
Четящ
Мнения: 6
Регистриран на: 29 Юли 2017, 08:10
Пол: мъж
Кара: Citroen C3 1.4hdi

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от SuperNas » 15 Авг 2017, 16:53

За съжаление, достъпът до трите винтчета на Clutch Actuator-a за регулирането му се оказаха на доста кофти място и ще трябва да разглобя повече от колкото си милсех.
Молбата ми е, ако все пак има активни колеги във форума със Sensodrive, ако може да проверят на конктакт дали при тях се случва същото нещо ще ми спестят може би доста усилия.
Забелязах, че като помогна на плачето (бутам го) малко по-силно и този звук спира.

Благодаря предварително! :mrgreen:

Аватар

gadabun
Нов потребител
Мнения: 14
Регистриран на: 06 Юли 2014, 11:36
Пол: мъж
Кара: Citroen C2 1.4i VTR 2004
Местоположение: София

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от gadabun » 25 Авг 2017, 22:39

Привет!
Моята кола е С2 1.4VTR със sensodrive. За първи път ми направи проблем с отказ да включи на скорост преди няколко години 2014г. . Направи го на тол бариера на магистрала. Много неприятно при положение, че зад мен имаше опашка от коли. Форсирам и...никой. При повишаване на оборотите над 3500 нещо се случваше - нещо като удар и колата леко тръгва напред все едно е блъсната от друга кола отзад. За щастие по този отвратителен начин с "блъскането" успях да се отместя. След няколко минути сама излезе от този авариен режим и нямаше ядове за поне година. Вторият път когато го направи беше при качване на един бордюр. Тогава изгасих колата и не можах да я запаля известно време. Отново магически се оправи сама.
Миналата зима след смяна на съединителя се започна истинската одисея. Паля, тръгвам метър-два, три изписуквания, снежинката се явява и мига и като спреш минава на неутрална и после няма мърдане, изгасиш ли я - няма палене. Реших , че маслото, което са сложили от сервиза на ситроен в кутията не е читаво и замръзва. Пробвал съм и да загрее колата преди да тръгна и със студена и пак се появяваше проблемът. Имаше го и в движение, което е още по-неприятното. Мисълта ми е, че не е задължително да се прегрява този актуатор, за да не сработва. Обикновено ако бях късметлия откачам клемата на акумулатора, 30сек., закачам клемата, давам на контакт и натискам спирачката, около минута се чува някакво нагаждане, кутията се калибрира и паля и тръгвам. Не съм ли късметлия и 10 пъти да я откача клемата си дава минусче на скоростите и не пали. Минава известно време и се оправя сама. Но можеше и няколко часа да минат в чакане. Един от пътите трите изписуквания станаха в движжение и колата започна да се движи като истински автоматик, в смисъл натискаш леко спирачка и тя без да натискаш газта си върви напред и само намаля леко. Но подаваш ли газ не ускорява, аподдържа някаква минимална скорост. Викам си я да видим до къде ще ме закара така....не изминах много път и замириса на феродо. Натиснах спирачка до долу, спря напълно, минусчето се изписа и пак топки.
Преди 2 седмици започна и лятото да го прави (от зимата не ми се беше случвало). По 3-4 пъти за час, което е много. Без значение беше дали е загряла или тръгвам при студен автомобил, пак си го прави. Както споменах изпише ли минусче на мястото за скорост и ако се изгаси после не пали докато не реши сама да се калибрира и да потегля. В един от пътите, когато бях заклещен да чакам нейно величество да се оправи реших да забода една от онези евтини джаджи в гнездото за диагностика. EBD мисля беше. Скенира за грешки и намери. Трия грешката и единствения резултат, който получих е че запали, но скорости пак нямаше. Сменям на първа, задна, неутрална и се чува тракането на кутията, но не изписва цифра и не потегля. Закарах я в ситроен едвам едвам и за приблизително 650лв го смениха този активатор на съединителя. Дано проблемът ми да е решен.
Голямо писмо изписах и се стремях да съм изчерпателен с моите неволи, но изводът за мен е, че тръгва да се скапва и то постепенно, но сигурно и оправия няма освен смяна. Всичко описано от мен са случки за 40000 км. В началото пренебрежимо рядко, но в последствие твърде често. Този пост едва ли ще е полезен на някого, тъй като не предлагам ремонт и решение без смяна на частта, но поне е някаква информация.
Късмет на всички :bigsmile:
CITROEN C2 1.4I, 2004г.


VenciN
Новак
Мнения: 3
Регистриран на: 09 Юни 2018, 09:22
Пол: мъж
Кара: C3

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от VenciN » 28 Юни 2018, 10:54

Здравейте колеги, по нещастие с кутии Senso Drive . От всичко изписано до тук ми става ясно , че няма дългосрочно решение на проблема с блокирането . Дори и с много пари за смяна не всичко пак не е сигурно , че проблема е решен. Който се е прекарал, прекарал. Не знам дали може да се смени с обикновена кутия лесно и колко би струвало тази рокада и къде може да се извърш . Ако някой от по отдавна страдащите колеги е успял по дългосрочно да постигне полужителен резултат с ремонта, моля нека го сподели.


damqn.
Новак
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Май 2017, 14:39
Кара: Citroen Saxo 1.6 VTS
Местоположение: Велико Търново

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от damqn. » 28 Авг 2018, 02:13

Здравейте,
Имам същия проблем, при последните ми прибирания по магистралата, при задръстванията, които се образуват в пиковете часове, всеки път ми се случва да закъсам поради същата причина. Светва звездичката и автоматикът отказва. Впоследствие се оправя, дали по-бързо или след 30 тина минути, но се оправя.
Обмислям да сменя актуатор, някой би ли споделил дали това е дългосрочно решение на проблема и има ли въобще друго решение?


ilkoazov
Нов потребител
Мнения: 27
Регистриран на: 24 Юли 2016, 18:14
Пол: мъж
Кара: C-Crosser 2.2 HDI
Местоположение: Петрич

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от ilkoazov » 03 Сеп 2018, 11:47

Здравейте!
При купуването на колата 1,4 хтр имаше проблем със скоростите,от по-горе изброените прочетох какво е правено от другите съфоромци,посъветвах се с двама майстори единия каза компютър другия съединител ,оказа се съединител смених го за около 280лв с труд и сега колата превключва добре мудно,но добре.
Майстора ми каза че съединителя трябва да се сменя но около 60-80 хил за да няма други проблеми. А и че скоростната кутия е проектирана зле но е евтина и лесно се поддържа така,че да карам докъто не се скапе напълно ! -притова на къси разтояния за предпочитане


nikip
Нов потребител
Мнения: 47
Регистриран на: 17 Ное 2017, 21:49
Пол: мъж
Кара: C2 1.6 VTR
Местоположение: Велико Търново

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от nikip » 08 Окт 2018, 09:27

И аз имам проблем с тази кутия - активатора скърцаше. Смених съединителя не се оправи. Предишния собственик е сменил компютъра на скоростната кутия преди 6-7 хил.км, явно още при него нещо се е прецакало. От вчера обаче постоянно ми пищи и надписа АУТО то мига, ту си свети постоянно. При влизане в гаража за първи път не щеше и да тръгва, тръгна обаче на ръчен режим. Днес продължава да пищи и да мига, но поне върви нормално. Явно ще се сменя и активатора, но мисълта ми беше, че смяната на съединителя и компютъра на скоростната кутия в моя случай не решиха проблема. И това кола на реални 120000 км :eiii:


nikip
Нов потребител
Мнения: 47
Регистриран на: 17 Ное 2017, 21:49
Пол: мъж
Кара: C2 1.6 VTR
Местоположение: Велико Търново

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от nikip » 09 Окт 2018, 19:38

Днес при посещение в сервиз на Ситроен при диагностиката се оказа лоша връзка между лоста и компютъра. Разминах се засега с калибриране за 38 лв.

Изпратено от моят SM-J730F с помощта на TapatalkDodoar
Новак
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Юни 2020, 15:23
Пол: мъж
Кара: Citroen c2 1.4i Subaru B9 Tribeca 3.0

Re: Sensodrive -> проблем

Мнение от Dodoar » 11 Юни 2020, 15:28

Здравейте, колеги някой успял ли е да реши проблема. при диагностика излиза актуатора на съединителя. има ли оправия или нов в Ситроен искат 1250лв. или ако някой има номерата на оригиналната част за да се търси заместител (най-лесно е ако някой ги лекува във Варна)

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “C3”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта