ВАЖНО!
Във връзка с прилагането на Регламент /ЕС/ 2016/679, СНЦ „Клуб Ситроен - България“ ще предприеме промяна в политиката за обработване на личните данни. Ще бъдете информирани какви данни се събират и с каква цел, след което ще е необходимо Вашето съгласие. В случай, че не желаете да предоставите лични данни, профилът Ви във форума ще бъде деактивиран

За автомобилните части

масла, гуми, свещи, филтри, накладки ....

Модератор: DeMonev


Автор на темата
lubitel
 
 
Мнения: 999
Регистриран на: 16 Май 2005, 13:25
Кара: Citroen xantia 1.9 TD
Местоположение: Sofia

За автомобилните части

Мнение от lubitel » 11 Яну 2021, 00:27

Когато говорим за части, трябва да се знае разликата между тях.
Автомобилните части са за първо вграждане и за резервни части (т.н. афтърмаркет"). Различават се по качеството, използваните материали, дълготрайността и естествено - цената (тази на частите за първо вграждане може да надвиши 3-5 пъти цената на рез. части, но и се сменят по-рядко - пример - С15, закупени нови, изискваха смяна на ходова част след 100-110 х. км., след първата смяна интервалът се намали до 20-30 х. км., независимо, че се използваха само "оригинални части"). Резервните части могат да бъдат "оригинални" (в опаковка с логото на производителя на автомобила) или от поддоставчик (в опаковка с логото на самия производител). Частите от поддоставчик също се различават по цена (примерно по начина на опаковане - отделна опаковка за всяка част или обща за няколко) и качество, които в редица случаи могат да зависят и от региона за който са предназначени. Много често производителят на автомобила, предлага като оригинални резервни части, такива, произведени от няколко различни компании. На пазара се предлагат и резервни части от други производители, които никога не са осигурявали части за първо вграждане или като "оригинални".
И тук опираме до спорния въпрос - може ли да се използват части втора употреба? Редица сервизи работят с такива. Това са части за първо вграждане или "оригинални", чийто ресурс не е напълно изчерпан. В редица случаи такива части имат по-дълъг пробег, спрямо части от неизвестен производител. Проблемът при използването им е в компетентността на сервизния персонал - частите, които ще се използват повторно, трябва да се демонтират внимателно и да се подложат на съответния контрол, за да се установи тяхната годност. Ако сами закупите части втора употреба, вие трябва да установите степента на годност на частите и независимо, че може да ви ги сменят в сервиз, цялата отговорност е ваша. Разбира се, тук стои и въпросът за съвместимостта на частите.
В моята практика, многократно съм използвал части втора употреба, включително в двигатели и скоростни кутии, при строго спазване на изискванията към съответните части и монтажа им.
Всичко мога да ремонтирам, стига някой да ми каже как !
Прави, чупи, не бой се.

Аватар

ivo-zx
 
 
Мнения: 5005
Регистриран на: 06 Апр 2010, 18:56
Пол: мъж
Кара: Xsara Picasso 1.6i 16V 110 коне 2006
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: За автомобилните части

Мнение от ivo-zx » 11 Яну 2021, 01:00

2008-ма година беше май. Кнесета (парламента на Израел) обсъждаше закона за пет задължителни възглавници. Това щяло да оскъпи автомобилите и да влоши тенденцията на увеличаване на средната възраст на автомобилите в страната. Тя била станала шест години и три месеца, а преди това била шест години и един месец. Това било опасно защото над шест години в металите се появявала умора, а пластмасите стареели. Поради тази причина трябваше да се намалят данъците свързани с придобиването на нов автомобил.

ПП. Нямам идея как е завършило обсъждането, запомнил съм горната статия заради годините.
Каквото и да правиш, Пежо винаги ще има по-дълги фарове от теб!

Аватар

hristoxm
 
 
Мнения: 5351
Регистриран на: 28 Юли 2008, 04:50
Пол: мъж
Кара: ше:Visa 1.1+Visa 1.1, BX 1.4 Leader, XM exclusiveDK5ATE сега XM exclusive Y4 DK5ATE 95Kw,черен металик, за жената Picasso 2.0 HDI
Местоположение: Горна Оряховица, България

Re: За автомобилните части

Мнение от hristoxm » 11 Яну 2021, 13:24

Сложна и обширна тема. Много пъти съм се изказвал по въпросите, които е засегнал колегата и за така наречените "оригинални" части и за такива втора употреба. Според мен, еднозначен отговор няма. Кое е оригинално и кое не. Може ли да ползваш накладки втора употреба, а радиатор? Въпросите според мен са повече от отговорите.
Фирмата PSA, а преди това и Citroen, никога не са произвеждала автомобили с обозначение TDI !!!!!
Кара ексклузивен ХМ, черен металик 2,5 ТD и за жената едно Picasso 2.0 HDI


m090
Редовен
Мнения: 65
Регистриран на: 24 Дек 2020, 12:28
Пол: мъж
Кара: C5 II
Местоположение: Варна

Re: За автомобилните части

Мнение от m090 » 11 Яну 2021, 17:56

lubitel написа:
11 Яну 2021, 00:27
И тук опираме до спорния въпрос - може ли да се използват части втора употреба?

Проблем в ползването на части втора употреба няма, важният въпрос е какво точно ползваш.
Да вземеш радиатор от моргата не е особено разумно, но не е проблем- най-много да цъфне бързо и да си назад с парите. Преди години сменях радиатор на климатик и гледах в моргите- всички радиатори бяха ръждиви там където и моя беше се пробил, явно болежка за модела. 100лв. в моргата и 320лв. в магазина е голяма разлика, но нямаше логика да сложа този от моргата. Сменял съм воден радиатор с такъв от моргата- сигурно над 100 000км. вече си работи отлично. Калници, стъкла, фарове, стопове- разбира се от моргата, това са части които не сменяш поради износване, а поради счупване.
Но пък е абсолютно забранено да слагаш стари дискове и накладки на спирачките- такива индивиди трябва да се бесят на близкото дърво.

Общо взето- частите които не влияят пряко на сигурността не е грижа да са втора употреба. Но и цената е важна- на моята кола не ми харесват халогените за мъгла в бронята и ще ги сменя някой по-топъл ден. Мога да почистя и полирам моите, но новите струваха 45лв. и просто ще ги сменя- няма да издържат колкото оригиналните, но тя и колата няма да изкара още 15г. на пътя

Аватар

hristoxm
 
 
Мнения: 5351
Регистриран на: 28 Юли 2008, 04:50
Пол: мъж
Кара: ше:Visa 1.1+Visa 1.1, BX 1.4 Leader, XM exclusiveDK5ATE сега XM exclusive Y4 DK5ATE 95Kw,черен металик, за жената Picasso 2.0 HDI
Местоположение: Горна Оряховица, България

Re: За автомобилните части

Мнение от hristoxm » 11 Яну 2021, 18:32

Не напразно дадох за пример радиатора. Ако е от старите медни, няма проблем. Но алуминиев, лично аз никога не бих си купил, от моргата, защото в 90% от случаите ще протече. Просто от стоенето на въздуха се окислява. Не бих дал пари за така наречените, "оригинални" части, изкуствено надути заради емблемата на опаковката. Поне опита ми показва това. Разбира се всеки решава сам как да харчи парите си.
Фирмата PSA, а преди това и Citroen, никога не са произвеждала автомобили с обозначение TDI !!!!!
Кара ексклузивен ХМ, черен металик 2,5 ТD и за жената едно Picasso 2.0 HDI

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “Консумативи”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта