ВАЖНО!
Във връзка с прилагането на Регламент /ЕС/ 2016/679, СНЦ „Клуб Ситроен - България“ ще предприеме промяна в политиката за обработване на личните данни. Ще бъдете информирани какви данни се събират и с каква цел, след което ще е необходимо Вашето съгласие. В случай, че не желаете да предоставите лични данни, профилът Ви във форума ще бъде деактивиран

За ксенона и рефлекторния фар

Прочети преди да питаш !
Потребителски аватар

Автор на темата
CoolMaN®
 
 
Мнения: 7459
Регистриран: 03 яну 2013, 12:14
Кара: Citroen B71 DV6C (9HR) /BVM6
Местоположение: 42° 23°

За ксенона и рефлекторния фар

Мнение от CoolMaN® » 31 яну 2011, 23:21

Текстът е копиран от Клуб Опел.

Реших да пусна пак тази тема по две причини. Първо за да не пълним темата за ксенон ситемите само с това къде какво може и не може да се монтира. И второ да споделя новата информация която имам.

В първата такава тема която пуснах имаше линк към това филмче

http://www.youtube.com/watch?v=yVuSSdZNsZw

Там обясняват как се монтират масово ксенони на фарове изчислени за халоген и причиняват заслепяване. Няма да се спирам пак на него.

Доскоро смятах, че ксенон не може да се монтира на рефлекторен фар. Оказа се че греша, за което (както обещах) се извинявам! Има ксенонови крушки, които са пригодени за рефлектор. Ето каква е разликата:
D2S -> S означава че е за прожекторен фар (т.е. с лупа)
D2R -> R означава рефлектор

Изображение

Изображение

азликата е, че R крушките имат пластинa, която отрязва част от снопа на лампата, който може би отива в грешна посока.
Ето сравнение на един и същи рефлекторен фар със R и със S лампа:

Изображение

Изображение

Но. Освен различните крушки, ви трябва и различен рефлектор. Просто формата на рефлектора за халоген и ксенон е много различна. За справка давам линк към FAQ на Hella -> http://www.hella.com/produktion/HellaUS ... s/FAQs.jsp

Ето превод на първия въпрос и отговор:
1. Искам да сменя светлините на колата си със HID/Xenon. Hella продава ли ксенон комплекти за моята кола?
Отговор: Не. Ксенон комплектите, които се продават предимно по интернет са нелегални и потенциално опасни за другите шофьори. Единствените законни ксенони са тези които използват фабрични части изчислени за определен модел кола и продавани от производителя като допълнителна екстра. Ксеноновите фарове са конструирани като цялостна ситема, която вкючва лампа, рефлектор, лупа, корпус, баласт и други специфични части. Само използването на лампа и баласт монтирани в модифициран фар за халоген няма да даде правилен светлинен сноп. Това се дължи на факта, че рефлекторите произведени за халогенна лампа и рефлекторите произведени за ксенонова лампа са много различни по дизайн и са несъвместими. Резултата обикновенно е много голяма разсейвана светлина, която заслепява насрещното движение. Заради това Hella не продава ксенон комплекти за преобразуване (от халоген към ксенон).

Същата информация може да бъде намерена и в уикипедията -> http://en.wikipedia.org/wiki/Headlamp
Отново превод на част от нея:
Източника на светлина при HID е фундаментално различен по размер, форма, ориентация и разпространение на светлината в сравнение с лампата с нажежаема жичка, която се използва станадртно в халогенните фарове. Поради тази причина специални оптики за ксенон се използват за събирането и излъчването на светлинния сноп. HID лампи не могат ефективно и безопасно да бъдат инсталирани в оптика конструирана за халогенна лампа. Това причинява неправилно фокусиран сноп и силен блясък и поради тази причина е нелегално в почти всички страни. Също така повечето развити страни налагат и ECE Regulations, който задължава ксенон фаровете да имат почистваща ситема и саморегулиране, които обикновенно липсват при коли без фабричн ксенон.

Друг интересен факт от същата страница е, че светлината на ксеноновата лампа е 40% по-заслепяваща от тази на халогенната лампа при един и същи интензитет на светлината. Това вдига летвата още повече по отношение на разсейваната светлина и остротата на срез на снопа.

В заключение мога да кажа - да, има ксенони слагани в рефлекторен фар, но фара е много различен. И в този смисъл поставянето на ксенон на фар пригоден за халоген е неправилно (макар и все още законно в България).

(Отново искам да подчертая, че когато говорим за заслепяване приемам, че фаровете са идеално регулирани, имаме качествени ксенони, правилно монтирани, чисти стъкла и рефлектори и т.н. Просто не искам сега пак да се почнат едни мнения от типа "Еми има идиоти с фарове дето светят в небесата дето ще заслепяват много повече от моя регулиран ксенон" или пък "Еми като слагат китайски ксенони и не ги регулират..." . Да това е вярно, но не е смисъла на темата!)

Върни се в “F.A.Q. (често задавани въпроси)”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост