ВАЖНО!
Във връзка с прилагането на Регламент /ЕС/ 2016/679, СНЦ „Клуб Ситроен - България“ ще предприеме промяна в политиката за обработване на личните данни. Ще бъдете информирани какви данни се събират и с каква цел, след което ще е необходимо Вашето съгласие. В случай, че не желаете да предоставите лични данни, профилът Ви във форума ще бъде деактивиран

Няма тяга

Производство: (1986-1998)
Потребителски аватар

Автор на темата
iko
Редовен
Мнения: 96
Регистриран: 27 ное 2005, 00:41
Пол: мъж
Кара: Xsara Picasso 2.0 HDI 2004г.
Местоположение: Ruse
Контакти:

Няма тяга

Мнение от iko » 23 юни 2014, 10:24

Здравейте колеги, надявам се, някой да може да помогне с някоя идея. Става въпрос за това, че колата няма тяга когато подам газ. Струва ми се, че проблема се появява най вече след като затопли мотора. На празен ход, мотора се форсира без проблем, но след потегляне от място включвам на втора и като подам газ, вместо да наема мотора започва да глъхне и забива муцуна. Връща газта почти докрай едва ли не и започва едно плавно ускоряване. След около 4-5с мотора си влиза в обороти и тогава вече като настъпя си наема както трябва.При всяко спиране обаче на светофар или намаляне на легнал полицай, се налага да я изфорсирам за да може да потегли нормално. Не направя ли това, пак следва заглъхване и забиване на муцуната. Това го прави и когато съм извън града и се наложи да върна газта както е на скорост. Подам ли нормално газ, пак глъхне и не наема.
Направило ми е впечатление, че един или два пъти докато чакам на светофар, се опита да мени оборотите на мотора.
Мненията на мои познати са, че може да е от:
1- платното за налягането на горивото което смених, но проблема си остана
2- мап сензор
Надявам се, ако някой е имал подобен проблем да даде някакъв съвет за което благодаря предварително!

Днес след сутрешното :coffee: ,отново реших да поогледам нещата по колата, защото вчера цял следобед ме глождеше мисълта, че в бързината вчера съм забравил да закача маркуча за вакума под филтъра. Оказа се, че точно това съм пропуснал и го закачих на мястото му. Последва една бърза разходка да закарам жената до работа (около 20км. градско) и за мое щастие всичко бе наред.
Оказва се, че проблемът наистина е бил в платното за налягането на горивото.
Ако някой от Вас колеги го сполети същата участ, нека има в предвид, че четирите винта на капачката на платното, се подават под корпуса на карбуратора и французите са им ударили по един център в средата. Винтовете бяха раздути и изкривени. С голяма мъка три от тях се развиха, а четвъртият се скъса. За късмет обаче след разпробиване скъсания винт, успешно го извадихме с шпилковадач.
Другото ми притеснение беше, да не съм развалил или замазал резбите, и за всеки случай ги минах с метчик (резбата е М4 нормална). Винтовете естествено са сменени, и за всеки случай подсигурени с резбоосигорител.
В общи линии това бяха моите патила колеги.
Желая Ви много безаварийни километри!

И така колеги, темата има продължение за жалост, но мисля че ще е последното (искрено се надявам да е за последно).
След смяната на платното, на другият ден проблема се появи отново.
Ориентирах се към причина номер 2 - мап ензор. Нямам време в момента да качвам снимки, тъй като размерът на файловете е по голям от допустимото.
Вчера преди работа, минах през една от моргите в Русе и се сдобих със същото срещу скромната сума от 10лв.
Смених го на място и направих една обиколка и всичко бе наред. Върнах се да го платя, тъй като ми бе дадено за проба и ако всичко бе наред тогава да го платя. И така влизам отново в колата и при потегляне :hmm: отново същата история. Едвам стигнах до работа.
Ден преди това, се снабдих и с клапана за наляне на горивото в резервоара (така мисля че се води), който си седеше в багажника. Не е от Ситроен АХ а от Пежо 106, но са сходни.
На почивката реших и това да проверя. Махам клапана и като го пробвах с духане и засмукване, се оказа че пропуска и в двете посоки. Пробвам другия, на духане пуска а на засмукване държи. Последва слагане на другия клапан и след стартиране на мотора, ми се стори че работи много по добре.
След края на работния ден се прибрах по живо по здраво, без да има и следа от проблема.
Колата си имаше нормално тяга при подаване рязко или плавно на газ.
Искрено се надявам, дилемата ми е да е приключила, но ще си покаже до няколко дена. Яд ме е само, че не се ориентирах първо към този клапан.
Ако до седмица темата няма продължение, значи вече всичко е Ок.


Много жалко, но темата продължава и приемам всякакви идеи и съвети :Help:
Вчера проблема се появи отново- няма тяга като подам газ- глъхне и това е. Днес имах задачи и преди потегляне реших да отворя капачката на резервоара. Не се чу нито да изпусне, нито да засмуче въздух. При потегляне всичко си бе наред докато не изминах 10-на км. и пак се започна. Спрях да си свърша задачите за около 20-на м.и преди потегляне отново отворих капачката на резервоара. Докато се прибера до в къщи- никакви проблеми.
Може ли да е задръстен отдушника на резервоара и къде се намира?
Покрай помпата и нивомера (където са двата отвора под седалката), минава едно тънко маркуче, което май отива към резервоара. Не знам от къде идва и дали наистина към резервоара отива.
Хайде колеги :Help:
Не ми се занимава с "майстори" защото в Русе ги има колкото си искате.


oreon
Новак
Мнения: 3
Регистриран: 30 сеп 2013, 22:15
Пол: мъж
Кара: ax 1.0
Местоположение: Plovdiv

Re: Няма тяга

Мнение от oreon » 17 сеп 2014, 21:55

здравей и аз имах подобен проблем смених си горивния филтър и всичко се оправи.

Потребителски аватар

Автор на темата
iko
Редовен
Мнения: 96
Регистриран: 27 ное 2005, 00:41
Пол: мъж
Кара: Xsara Picasso 2.0 HDI 2004г.
Местоположение: Ruse
Контакти:

Re: Няма тяга

Мнение от iko » 20 сеп 2014, 08:59

Това беше първото нещо което направих колега, но без ефект.

Потребителски аватар

SoSo
 
 
Мнения: 1310
Регистриран: 20 юли 2009, 19:55
Пол: мъж
Кара: Peugeot 607 2.2 Hdi / Peugeot 406 Estate 2.0i 16V / Peugeot 306SL 1.9D / Peugeot 106 1.0 Mi / Citroen Jumpy 1.9 TD
Местоположение: Бургас / Стара Загора
Контакти:

Re: Няма тяга

Мнение от SoSo » 20 сеп 2014, 10:24

Колега, проблема ти явно е температурно зависим. Затова първо се ориентирай към проверката на датчика за температурата на охладителната течност, датчика за температурата на входящия въздух и ламбда сондата. Ако всичко е наред провери работата на бобината при добре загрял двигател. Ако и там няма проблеми премери компресията на мотора.
Peugeot Fans Bulgaria

"Нещо от фолио" - един начин да си уникален!

Потребителски аватар

Автор на темата
iko
Редовен
Мнения: 96
Регистриран: 27 ное 2005, 00:41
Пол: мъж
Кара: Xsara Picasso 2.0 HDI 2004г.
Местоположение: Ruse
Контакти:

Re: Няма тяга

Мнение от iko » 21 сеп 2014, 15:11

Сменихме двата датчика колега SoSo, и за една седмица се опита да заглъхне мотора само веднъж и то този път при студен двигател.
Вече съм собственик на Ксара Пикасо и ах-а малко го поизоставих, но ще видя кога пак ще седна да я пробвам.

Потребителски аватар

eed123
музикалният
Мнения: 481
Регистриран: 13 окт 2008, 23:37
Пол: мъж
Кара: Коли, камиони, БТР само не и самоУед :Д
Местоположение: Русе

Re: Няма тяга

Мнение от eed123 » 05 окт 2014, 14:27

Някакъв напредък?
Xantia II 2.0HDi 110 + 1.2KW supporting loud music
C5 II 2005 2.2HDi break
C5 x7 2010 2.0HDi tourer
И Трабант с много подобрения, наточен за изложения :mrgreen:

Потребителски аватар

Автор на темата
iko
Редовен
Мнения: 96
Регистриран: 27 ное 2005, 00:41
Пол: мъж
Кара: Xsara Picasso 2.0 HDI 2004г.
Местоположение: Ruse
Контакти:

Re: Няма тяга

Мнение от iko » 05 окт 2014, 16:24

2-3 дена я покарах и то без проблеми. Потегля нормално и има тяга.
Сега ми остава да пооправя някоя друга забележка и май ще се разделяме с нея, колкото и да не ми се иска.

Потребителски аватар

eed123
музикалният
Мнения: 481
Регистриран: 13 окт 2008, 23:37
Пол: мъж
Кара: Коли, камиони, БТР само не и самоУед :Д
Местоположение: Русе

Re: Няма тяга

Мнение от eed123 » 07 окт 2014, 17:56

ще я продаваш?
Xantia II 2.0HDi 110 + 1.2KW supporting loud music
C5 II 2005 2.2HDi break
C5 x7 2010 2.0HDi tourer
И Трабант с много подобрения, наточен за изложения :mrgreen:

Отговори Предишна темаСледваща тема

Върни се в “AX”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 8 госта